Sejarah A Bathing Ape & Pengasasnya Yang Telah Keluar Dari Syarikat Ini

Ya untuk post kali ini Admin nak kongsi sedikit mengenai sejarah A Bathing Ape ataupun nama lainnya dipanggil sebagai BAPE.

A Bathing Bape juga dipanggil sebagai BAPE adalah sebuah syarikat pakaian Jepun yang fokus kepada pakaian yang bertemakan “urban street”.

Akar kepada jenama ini terletak di Harajuku Shibuya di Tokyo dan merupakan salah satu pelopor terawal dalam jenama pakaian streetwear Jepun yang bermula pada awal tahun 1990-an.

Ketika logo dan pengaruh gayanya berasal dari filem asal The Planet Of The Apes, BAPE sangat terkenal dengan penggunaan pengeluaran produk mereka yang sangat terhad yang mengakibatkan demand sentiasa meningkat setiap kali mereka keluarkan sesuatu item atau koleksi.

Sejarah Lebih Jelas Mengenai A Bathing Ape

Nama penuh untuk jenama ini ialah A Bathing Ape In Lukewarm Water dan diasaskan oleh Nigo pada tahun 1993.

 


Nigo: “When I first started out it was almost shocking that the fashion world would pay attention to street clothing.”

Dia merupakan seorang pereka, pengeluar, pemain drum dan DJ ini telah menjadi sebahagian kepada Teriyaki Boyz, kumpulan hip-pop Jepun yang berasal dari Yokohama yang menyumbang kepada OST Fast & Furious – Tokyo Drift.

Jenama itu adalah gagasan daripada dua pelajar yang pergi ke sekolah yang sama yang ideanya untuk mengambil bentuk sebuah bentuk kedai di Harajuku iaitu NOWHERE, sebuah jenama yang kemudiannya telah dihidupkan semula oleh kedua-dua individu ini iaitu Nigo dan seniornya Jun Takahashi.

Jenama itu menamakan namanya dari gaya hidup pemurah, mewah dan malas belia Jepun seperti yang dilihat dari mata Nigo sendiri dan dengan kaedah mandi orang-orang Jepun di mana jika orang Jepun mandi di dalam air “lukewarm water”, ia adalah dianggap sebagai seorang yang terlalu mewah / mewah.

Pada permulaannya, jenama itu mengekalkan pendekatan pemasaran yang licik dengan tetap bergerak secara underground dan menjual pada jumlah yang kecil.

Mereka tidak mengiklankan jenama itu melalui media massa tetapi kemudian ia telah mengejutkan dunia apabila tiba tiba jenama ini menjalinkan kerjasama bersama Pepsi pada tahun 2001.

Pelancaran ini menjadikan BAPE terus menjadi tumpuan dunia.

Tepat 10 tahun kemudiannya, BAPE telah HIT di Amerika sebagai ikon hip-hop apabila Pharrell Williams dan Nigo bergabung dan selepas itu telah menjadi pemilik bersama dan Nigo menjadi head of designer kepada barisan pakaian Pharrell’s Billionaire Boys Club.

Nigo & Pharrel William

Ini agak kontra untuk Nigo kerana langkah itu membuatkan jenama tersebut akan terpaksa menghasilkan pengeluaran secara besar-besaran. Bertentangan dengan konsep Nigo menjalankan BAPE.

Jenama Jepun secara general mereka ini lebih cenderung kepada memberi tumpuan lebih kepada aspek kreatif dari sudut hasil kerja dan bukannya ingin membuat wang dengan cepat semata-mata.

Inilah sebabnya mengapa jika anda lihat jenama-jenama Jepun mengambil masa yang lebih lama untuk bergerak kepada skala di peringkat global.

Walau bagaimanapun, pasaran besar Amerika Syarikat membawa banyak kejayaan kepada jenama ini tetapi selepas beberapa tahun, ia mula menimbulkan masalah.

Ketika permintaan jatuh, jenama itu telah menurun nilai dan menyebabkan Nigo menjual 90% sahamnya kepada gergasi Fesyen Hong Kong iaitu I.T dengan jumlah penjualan $2.8 juta (USD) pada tahun Januari 2011.

Secara bisnesnya Nigo sudah tidak menjadi pemilik kepada jenama BAPE lagi. Selepas keluar daripada syarikat BAPE, beliau menjadi Creative Director Of Uniqlo UT.

Jenama itu juga telah menghasilkan cara alternatif dengan membuat nama AAPE yang merupakan koleksi pakaian yang lebih kasual dari A Bathing Ape dan memberi tumpuan kepada keselesaan dan bahan yang lebih ringan.

Barisan lain yang dipanggil Mr Bathing Ape lebih kepada barangan yang lebih premium.

Walaupun sejarahnya munujukkan penurunan tetapi BAPE masih menjadi pakaian dan kasut yang masih berharga tinggi untuk anda mendapatkannya.

Walaupun eksklusiviti jenama telah banyak menurun selama bertahun-tahun, apa-apa pakaian dengan signature camo mereka masih dapat menjual dengan kadar yang cukup cepat.

Untuk buka sebuah jenama dan hit pada permulaannya mungkin agak senang. Yang susahnya bagaimana sebuah jenama mampu bertahan lama dalam industri? Sebab itu jika anda melihat jenama yang masih meneruskan legasi bukan jenama yang biasa-biasa.

Kerana mereka mempunyai strategi dan cara yang mantap dalam meneruskan jenama tersebut kekal relevan kepada permintaan semasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *