Levis Big E, Kenapa Ia Rare Dan Mahal Sangat?

Sejarah Levis dan Big ‘E’

Orang cakap kalau memang minat, setiap asal usul jeans ini mesti anda tahu. Bagi peminat jeans Levis kisah mengenai Levis big E ini adalah kisah yang wajib anda ketahui.

Jeans yang dikenali sebagai “Big ‘E'” biasanya jeans Levis yang dibuat sebelum tahun 1971. Ciri utama ini dapat dilihat pada label oleh huruf besar E pada tab belakang seluar.

Tab Big E yang terkenal. The (R) pada tab juga menandakan jeans Yang dibuat selepas 1950 – Apabila ® mula muncul Sebagai tab merah Levi telah menjadi tanda dagangan berdaftar.

 

Tab biasa Levis

Seluar Levis Big E ini selalunya memang susah nak jumpa dan mahal . Kenapa? sebab nilai autentiknya, nilai ‘rare’nya, vintagenya, specialnya berbanding jeans Levi’s yang lain.

Ini menyebabkan jeans Big E ini tergolong dalam kelompok Levi’s Vintage Clothing (LVC). Untuk pemahaman yang lebih lanjut boleh tengok dua video penerangan tentang Levis big E ini.

 

Penerangan mengenai Levis Big E

Ok, bagi collector Levi’s LVC ni, memang Big E ni adalah satu ‘kemestian’ untuk dimiliki, dapat sehelai dua pun jadilah. Tapi macamana nak pastikan yang Jeans big E yang kita beli nanti betul-betul ori? Nantikan post blog Bandoru yang berikutnya.

Kongsi artikel ini sekiranya bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *