top of page

Kepala Kain: Beza Selvedge Jeans & Jeans Biasa

Updated: Jun 7, 2023

Apa itu kepala kain?

Penggemar jeans pasti tahu bahawa jeans kepala kain adalah jeans paling istimewa sekali. Kepala kain atau 'selvedge' ialah nama untuk jenis jeans yang berkualiti tinggi dan sukar dihasilkan. Perkataan “selvedge’ ini sebenarnya berasal daripada perkataan 'self-edge' dan ia merujuk kepada tepi siap sendiri pada setiap sisi kain yang ditenun pada alat tenun ulang-alik. Bahagian tepi ini tidak rapuh atau mudah terungkai.


Apa yang buatkan kepala kain ni special?

photo source: Denim Hunters


Jeans kepala kain ialah sejenis fabrik jeans yang dicirikan oleh tepi bersih pada kedua-dua belah kain. Kepala kain merujuk kepada tepi kain yang telah siap sendiri yang menjadi penghalang daripada jeans tersebut mudah terungkai. Kualiti jeans kepala kain sering dianggap lebih tinggi daripada denim bukan kepala kain kerana ketahanan dan keunikannya.


Proses pengeluaran denim selvedge juga memerlukan tenaga kerja yang lebih besar, yang menyumbang kepada tanda harganya yang kadangkala lebih tinggi. Penggemar denim selalunya menyukainya kerana rupa dan rasa klasiknya. Ia juga secara meluas dianggap lebih tahan lama daripada denim bukan selvedge, kerana fabriknya kurang berkemungkinan meregang dari semasa ke semasa.


Kualiti jeans kepala kain lebih baik. Betul ke?

Ya, ini antara sebab sebabnya:

  • Jeans mentah selalunya terasa lebih kaku atau keras daripada jenis jeans pra-rawat yang lain.

  • Kepala kain diperbuat daripada alat tenun ulang-alik, menghasilkan fabrik yang lebih mampat dengan tenunan yang lebih ketat.

  • Hasilnya, jeans akan menjadi lebih tahan lasak dengan bahagian tepinya mempunyai bentuk bergerigi yang jelas.

  • Jeans kepala kain memang sering dianggap berkualiti tinggi.

  • Para peminat jeans dan orang industri semua bersetuju bahawa jeans selvedge adalah lebih baik daripada denim bukan selvedge.

  • Oleh sebab kebanyakan seluar jeans jenis selvedge tidak dicuci di kilang, ia mungkin akan bertahan lebih lama secara teori.

Kenapa jeans kepala kain lebih mahal?

Kepala kain kebiasaannya memang lebih mahal berbanding jeans jeans yang lain dan dijual serta dipakai tanpa dicuci. Alat tenun tanpa ulang-alik biasanya menenun sekurang-kurangnya empat kali lebih cepat daripada alat tenun ulang-alik. Dan kerana bingkai tenunan boleh diluaskan, kapasiti pengeluaran adalah sehingga 10 kali lebih tinggi.

Dalam erti kata lain, anda boleh mendapatkan 10 kali lebih banyak denim sejam apabila ia bukan selvedge, dan itu jelas mempengaruhi harga.


Hakikat bahawa semua alat tenun ulang-alik sudah lama dan memerlukan banyak penjagaan dan penyelenggaraan untuk memastikan mereka menenun adalah satu lagi faktor kos yang penting. Walaupun jeans jenis selvedge lebih mahal berbanding jeans jeans lain, ia mempunyai rupa dan rasa yang unik. Jika anda ingin melabur dalam seluar jeans yang berkualiti, selvedge mungkin pilihan yang sesuai.


Cara kenal pasti sama ada jeans anda ada kepala kain atau tak!


Kepala kain boleh dilihat pada ‘cuff’ seluar jeans anda.


Kepala kain ini dinamakan daripada garisan berwarna yang mengalir di sepanjang tepi luar. Kepala kain pada dalam jeans biasanya berwarna putih dan selalunya mempunyai benang berwarna di tengah.


💡Info tambahan:

Jika benang itu berwarna merah, ia dipanggil kepala kain 'garis merah'.photo source: toddshelton.com


Mana nak cari jeans kepala kain yang murah?

Bandoru lah tempatnya! Bandoru menyediakan pelbagai jeans kepala kain (selvedge) berjenama dengan harga serendah RM60 sahaja. Korang cari yang branded? Size kecik? Size besar? Pelbagai warna? Ha semua ada kat Bandoru ni!


Kalau korang nak tahu, Bandoru adalah kedai Preloved dari Jepun. pertama dan terbesar di Malaysia! Setiap item yang dijual adalah hasil yang dihantar terus dari negara Jepun. Menarik bukan?

4,238 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page